söndag 15 juni 2014

Alkohol, gikt och kejsarens nya kläder.

Alla vet och alla blundar, och kvar står jag med vidöppna ögon och ser allt som händer och pekar och undra om de inte ser att kejsaren är naken. Rättvisa och ärlighet, ledorden i mitt liv.
Nu har mamma blivit sjuk igen. Tydligen har hon fått ont i lederna och kan inte jobba. Ingen vet vad det kan vara, inte läkarna heller säger hon, och ändå har hon fått någon reumatisk medicin utskriven.

Eftersom min mamma aldrig kommer och hälsar på mig, och eftersom jag i någon barnslig desperation försöker få till en mor-dotter-relation ibland, frågar jag om hon vill komma över på middag i helgen. God mat, promenader på stranden och kanske en shoppingrunda eller fika i stan? Svaret bli självklart Nej. nej. NEJ. Det går ju inte, och det förstår jag med. Hon kan inte dricka ifred när hon är hos mig.

Jag pratar med mormor i telefonen och berättar att jag bjudit hem mamma och att hon tackat nej, och hellre ville åka ut till landet.
- Ja men det förstår du väl, så ont som hon har. Och så har hon varit så nere nu och ledsen över det här. Hon vill komma ut till lugnet lite nu. Det blir så bra så.
Jag försöker då förklara att det kanske inte bara beror på hennes jobb, att hon har fått ont i lederna. Det ignorerar mormor totalt.

Efter 20 år som anhörig/medberoende/dotter till en alkoholist, så är man ju lite av en expert. Fråga mig vad som helst om alkohol, påverkan på omgivningen eller alkoholrelaterade sjukdomar, och jag lovar att jag kan svara på den frågan.  Det är hemskt. Det är fruktansvärt att jag lagt ner så mycket tid och kraft på att ta reda på allt jag vet, att jag ska behöva göra det. För jag får inga svar från varken mamma eller andra som vet att hon är sjuk.

Alkohol innehåller höga halter puriner som ökar mängden urinsyra i blodet. Av urinsyran bildas kristaller i lederna som  leder till en inflammation i det drabbade området. Alltså Gikt. Det är inte svårare än så att räkna ut vad det kan vara. Alla symptom stämmer. Dessutom är det vanligare att drabbas av gikt om man har någon annan sjukdom, eller tex högt blodtryck eller höga halter av blodfetter, vilket är mycket vanligt hos någon som missbrukat alkohol under många år.

Allt hänger ihop. Det är som en röd tråd, som bara är att följa fram till den nakne kejsaren vars kläder repats upp helt och fullt till ingenting. Varför är det bara jag som vill veta, som vill se? Varför pratar ingen om det här, som är så självklart?

Varför ska jag behöva ta ett: Nej men det är så synd om henne, allt är så bra så! när det verkligen inte är det? Jag kan också hålla händerna för ansiktet och blunda hårt, då slipper jag förmodligen dumförklaras av människor som vägrar se.

Men jag är en ärlig person och vill bli behandlad rättvist. Jag förstår inte varför andra inte vill det.

2 kommentarer:

 1. starkt! trist att du ska behöva axla detta själv. får du hjälp på nåt sätt, eller kan du prata med nån som inte ignorerar sanningen i din mammas problem?
  digital kram till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar.
   Det finns såklart människor i min närhet som vet allt och pratar om det, vilket är jätteskönt. Men det är jobbigt att hennes närmsta inte vill se.
   Kram tillbaka

   Radera